Welkom op de site van...

historie

In nauwe samenwerking met het rijk, hebben woningbouwcorporaties ervoor gezorgd dat Nederland beschikt over een groot aanbod van goede en betaalbare woningen. Midden jaren 90 werden de woningbouwcorporaties financieel zelfstandig en werd het taakgebied uitgebreid naar ouderenhuisvesting en investeren in de wijken. Verder mochten de corporaties zich gaan richten op duurdere huurwoningen en koopwoningen, waardoor het rijk garant stond voor de leningen die ten goede kwamen aan commerciële projecten.

In de loop der tijd kwamen er steeds meer misstanden bij woningbouwcorporaties aan het licht.

Enkele bekende voorbeelden van misstanden:

  • aanschaf en renovatie van SS Rotterdam door Woonbron.
  • de Maserati met chauffeur en blauw kenteken van Rochdale directeur Möllenkamp.
  • miljarden investering in derivaten door Vestia.
  • buitensporige salarissen van bestuurders.

Ook is vastgesteld dat, zowel de leden van het bestuur van de woningbouwcorporaties als de raden van toezicht, te vaak onvoldoende competent waren om invulling te geven aan hun taken.

woningwet 2015

Juli 2015 is nieuwe wetgeving in werking getreden om in de toekomst verdere misstanden bij de woningbouwcorporaties te voorkomen.

Enkele opmerkelijke wijzigingen:

  • Woningbouwcorporaties dienen activiteiten die niet vallen onder 'diensten van algemeen economisch belang' af te splitsen van hun kerntaken.
  • Er moet woonruimte toegewezen worden dat past bij het inkomen van de huurder.
  • De leden van de besturen en de raden van toezicht dienen aan een aantal minimale competentie-eisen te voldoen. Verder mogen zij maximaal twee termijnen van vier jaar hun functie vervullen.
  • De huurdersverenigingen, gemeenten en woningbouwcorporaties maken jaarlijks prestatieafspraken over: huurverhogingen, onderhoud, sloop en renovatie-beleid en passend toewijzen van woningen.
  • De huurdersverenigingen mogen 1/3 van de leden in de raad van toezicht voordragen en krijgen daarmee meer inzicht in de bedrijfsvoering van de woningbouwcorperatie.
  • De huurders kunnen misstanden bij woningbouwcorporaties makkelijker melden bij het ministerie.

rol van de huurdersvereniging

Al sinds 24 juni 1999 is huurdersvereniging 'Oet en Thoes' er om de huurders met raad en daad bij te staan. De huurdersvereniging streeft erna een platform te zijn om kennis en ervaringen uit te wisselen ter bevordering van de positie van de huurder. Verder is de huurdersvereniging aangesloten bij de Woonbond, de landelijke belangenorganisatie voor huurders.

Recent Nieuws

    Handige Links